Naar de schoonheidsspecialiste!

Laura’s gemoedstoestand weerspiegelt zich altijd direct in haar gezicht; haar huid is glad en fris, als ze goed ‘in haar vel’ zit, en droog en vlekkerig bij stress. Het kan per dag verschillen. We maken een afspraak met Janique, de schoonheidsspecialiste van zus Aafke. Spannend, vooral vanwege Laura’s ’tactiele afweer’.

Tactiele afweer
Iemand met tactiele afweer ervaart aanrakingen als onaangenaam of zelfs pijnlijk. Laura heeft weliswaar een hoge pijngrens als het om échte pijn gaat, maar raakt van lichte aanrakingen, bijvoorbeeld als haar arm de deur raakt of als iemand in de bus te dicht langs loopt, van slag. Het is ook de reden dat ze in de douche haar gezicht buiten de waterstraal houdt. Zwemmen, ook zoiets: Laura heeft alle diploma’s (op duiken na), vindt zwemmen ook leuk, maar wil niet meer naar een zwembad, omdat ze het watergespetter in haar gezicht naar en pijnlijk vindt.

Voorzichtig
Na vooroverleg met schoonheidsspecialiste Janique spreken we af, dat ze bij Laura’s gezichtsbehandeling extra voorzichtig zal doen, steeds zal vertellen wat ze gaat doen en stopt als Laura aangeeft dat ze het niet prettig (meer) vindt. Ik zal er naast zitten, voor de communicatie (want Laura praat buitenshuis niet)  en om eventuele signalen bij Laura te duiden. Laura verheugt zich intussen op het bezoek aan de schoonheidsspecialiste, al heeft ze geen idee wat er gaat gebeuren. Ja, iets met haar gezicht, maar meer niet.

Applaus
Laura én Janique doen het fantastisch! Laura lijkt soms bijna in slaap te vallen. Een enkele keer, bij een pauze, komt Laura uit ligstand overeind en klapt in haar handen: applaus voor haarzelf! Het wordt even tricky als Janique met een naald in pukkeltjes moet gaan prikken, maar als ze Laura complimenteert met haar rust en haar vertelt dat andere klanten hier soms bij gaan ‘gillen’ en ‘om zich heen gaan slaan’, is Laura niet alleen gerustgesteld, maar voelt ook trots. Dat beeld, van die ‘andere klanten’, blijft bij haar hangen; daags hierna vertelt Laura er nog over: “Maar ík ben niet gaan gillen of om me heen gaan slaan!”

En wat ziet Laura’s huid er de volgende dag goed uit! Absoluut voor herhaling vatbaar!

Reageer op: "Naar de schoonheidsspecialiste!"

*