Laura in coronatijd terug naar huis

Toen op 24 maart (2020) een bezoekverbod op Laura’s woongroep werd afgekondigd, was het voor ons meteen duidelijk: ze komt terug naar huis. Maakt niet uit voor hoe lang. Om te voorkómen dat ze bij ons in de huiskamer aan de tv vastgroeit, stellen we een dagschema voor haar op. Het geeft haar én ons structuur in een nieuwe situatie.

We zijn intussen dik zes weken verder en we kunnen niet anders zeggen dan dat Laura het fantastisch doet. En wij als gezin – vier personen, in een klein huis – ook! Laura denkt vanuit haar autisme in ‘wereldjes’, wat in de praktijk betekent dat ze op haar woongroep zelf allerlei dingen zelfstandig doet en regelt, maar zich in de weekenden bij ons thuis als vanouds afhankelijk opstelt en dus graag van alles door óns laat doen.

Nieuwe structuur
Nou nee, nu dus even niet, nu ze in deze coronatijd langere tijd thuis is. En wat pakt ze haar nieuwe structuur goed op! Met het zelfstandig klaarmaken van haar ontbijt (stipt een half uur na haar 1e ochtend-medicijnen), een eigen activiteit in de ochtend (woordzoekers!), een zelfzorg-lunch en eigen koffie en ’s middags een gezamenlijke activiteit (spelletjes, koekjes en ander lekkers bakken, wandeling met de hond, etc.) komen we de dagen in en rond het huis goed en gezellig door.

Om 14.30 uur mag dan – eindelijk! – de tv aan. “Dat heb ik dan echt wel verdiend, hoor”, vindt Laura. Om 17.00 uur volgt dan nog even standaard het tv-gymen met pappa, met ‘Nederland in Beweging’. Lekker bewegen en lachen om soms eigen onhandigheid. Wat doen we het goed, met z’n allen    !

Reageer op: "Laura in coronatijd terug naar huis"

*