Kleine kerst en jaarwisseling

December 2021 was een geweldige gezinsmaand. Na onze traditionele sinterklaasavond volgde onze traditionele kerst. En daarna de kleine, knusse en supergezellige oudejaarsavond met alleen Laura. Wat een geluk dat we tijdens de kerst allemaal samen konden zijn. De traditie begon kerstavond, 24 december, met ons kerstbuffet. Allemaal lekkere hapjes, waar ook onze Aafke een actieve bijdrage aan leverde, met worstenbroodjes en wraps. Gevulde eitjes natuurlijk, en zonder ‘gras’, zoals Laura de bieslook noemt. Daarna samen een film kijken (‘Life of Pi’), waar Laura geen zin in had, daar was ze duidelijk over. Dus Laura aan de computer (korte filmpjes) en wij rond de tv. Met alvast de eerste cadeautje van onder de kerstboom. Een ‘ik leer rekenen’- boek voor Laura, dat op haar Sinterklaas-verlanglijstje stond, maar nog niet had gekregen.

De volgende ochtend, 1e Kerstdag, de kerstbrunch, met het oude familieservies. Wat zijn tradities toch waardevol! Daarna wat aanrommelen en weer een film (Junglebook) die aan Laura niet is besteed. “Dan moet ik huilen.” Niet zo gek, dat ze dat zegt, want bij ons springen inderdaad soms de tranen in de ogen, van ontroering. Laura maakt zich intussen vooral zorgen – ook in tranen – over het kijken naar haar eigen vaste tv-programma’s op Disney TV. Junglebook is op tijd afgelopen, dus ook Laura blij en tevreden. En ’s avonds – ook vaste gewoonte – met z’n allen gourmetten. Niet heel erg Laura’s ding, maar intussen laat ze zich de hamburgertjes en worstjes (‘Chipolata’s, dat is toch ook een toetje?’) goed smaken. En we hebben het gezellig met elkaar.

Het oude jaar luiden we klein en intiem met alleen Laura uit. Met spelletjes en hapjes. Om half tien al laat Laura, na het PimPamPetten, weten dat ze voor gezien houdt. “Ik ben er klaar mee”, zegt ze resoluut, overigens nadat ze gewonnen heeft. We doen toch nog een spelletje ‘Mexicaanse bingo’ (met plaatjes/kaartjes) en domino en sluiten een half uur voor de jaarwisseling af. Om 00.00 uur huggen we: gelukkig nieuwjaar! Een half uur later gaat Laura slapen. Doodmoe!
December mag dan wel voor de meeste mensen een leuke en gezellige feestmaand zijn, voor Laura zijn het emotioneel slopende dagen. We zien dat ze blij is als alles weer zijn normale ritme en structuur krijgt. Ook bij terugkeer op haar appartement in de woongroep.

Reageer op: "Kleine kerst en jaarwisseling"

*