Een jonge vrouw van 25

Haar verjaardag is Laura’s jaarlijks hoogtepunt. Dat ze dan cadeautjes krijgt, is uiteraard onderdeel van de feestvreugde, maar ze vindt het vooral stoer dat ze dan een jaar ouder wordt. Als een begeleider zich wel eens vol medeleven ‘ach, kind toch‘ laat ontvallen, is het huis te klein. In tranen wijst Laura dan op zichzelf, met de woorden: ‘dit meisje is geen kind, maar een jonge vrouw’. Op 10 juli was het zover: Laura’s 25e verjaardag.  Voorwaar een jonge vrouw!

Boos
Vroeger, toen de kinderen klein waren, vierden we onze verjaardagen met cadeaus en croissantjes op het grote, echtelijke bed. Maar na verloop van tijd leidden met name de verjaardagen van Jtoegezongen door bewonersuri en mij – in februari en april, dus vóór Laura’s verjaardag – tot kleine drama’s, want Laura werd boos, dat zíj nog niét jarig was. Maar dat is verleden tijd: we vieren de verjaardagen allang niet meer op bed en Laura begrijpt intussen ook dat iedereen op z’n verjaardagsbeurt moet wachten.
Leuke cadeaus voor Laura verzinnen, blijft een hele toer, omdat ze noch wensen noch benul van geld heeft. Met een paar nieuwe sokken met print of kleurige elastiekjes voor heur haar is ze even blij als met een nieuw peperduur Nintendospel. Het is hoe dan ook cruciaal tevoren te vertellen wat ze krijgt, want autisten houden nou eenmaal niet van verrassingen.

Traktaties en slingers
Ik ben er zoals elk jaar de hele week zoet mee. Traktaties bestellen, samenstellen en afleveren op twee dagbestedingslocaties (10 kaasstengels en 11 bakjes vers fruit), slingers en ballonnen ophangen, de verjaardag zelf, met traditioneel zelfgebakken appeltaart, de lieve overbuurvrouwen ontvangen. En dan natuurlijk de dag zelf. We gaan ’s avonds met het hele gezin uit eten in Het uit eten in het Zomerhuis.2McDonalds 1Zomerhuis in Wijk aan Zee. Net als vorig jaar, dit wordt een nieuwe traditie. Op de zondag erna gaan we met de hele bewonersgroep eten bij McDonalds. Dat wordt dus géén traditie, vanwege de kosten.
Het zit er weer op, en Laura is een gelukkige ‘jonge vrouw’, met een tablet, pantoffels met panterprint, een placemat met Pokémonillustratie én haar naam erop, een nieuw spel voor haar Nintendo DS, linten voor haar vlechten, een cadeaubon van Blokker, een nieuwe badjas (groen, ‘dat vinnik mooi’) en lekker veel verjaardagspost.

 

Reageer op: "Een jonge vrouw van 25"

*