Dolfijntherapie

Beetje vrolijk

Laura heeft in 2007 dolfijntherapie gekregen. Het belangrijkste doel was haar weer een beetje vrolijk te krijgen. Dat doel is honderd procent gehaald, plus als bonus een boost voor haar zelfvertrouwen.
terugkomtrainingDolfijnen zijn intelligente, vrolijke, sociale en speelse dieren en dol op mensen. De interactie met de dolfijnen versterkt de communicatieve vaardigheden, de zelfstandigheid, de concentratie en het zelfbeeld van (gehandicapte) kinderen. Er worden aantoonbaar zeer goede resultaten bereikt bij kinderen met autisme en het syndroom van Down. Stichting SAM verzorgt dolfijntherapie in Harderwijk.

Beloning

De dolfijnen geven geen therapie! De kinderen krijgen hun therapie – met concrete leerdoelen – van professionele therapeuten (psychologen, logopedisten, fysiotherapeuten), waarna ze worden ‘beloond’ met kunststukjes van de dolfijnen, die ze doen op hún aanwijzingen. En dát doet de kinderen ‘groeien’, dat is wat ze zelfvertrouwen geeft. Ze moeten zich concentreren om de dieren te laten doen wat ze willen, ze moeten de specifieke gebaren leren en de dolfijnen aankijken. Dat laatste is training voor met name kinderen met een vorm van autisme.

Resultaten

De resultaten van dolfijntherapie zijn verbluffend. Kinderen die voorheen niet praatten, gaan praten. Ze worden rustiger en leerbaarder en gaan zich zekerder voelen. De dolfijnen maken hen ook vrolijk(er). Al met al kan dolfijntherapie zo in belangrijke mate bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen met een  beperking. Stichting SAM beschikt over een professionele medische en therapeutische staf met ondersteuning van een team enthousiaste vrijwilligers en een comité van aanbeveling met klinkende namen als Angela Groothuizen, Irene van Lippe-Biesterfeld en oud-Ajax voorzitter Michael van Praag. Dolfijntherapie wordt wetenschappelijk gevolgd door het Emma KinderZiekenhuis AMC.

Stichting SAM

Stichting SAM (www.stichtingsam.nl) organiseert en begeleidt dolfijntherapie in het Dolfinarium in Harderwijk voor kinderen en jongeren van 5-18 jaar met een verstandelijke beperking. De deelnemers worden opgeleid tot junior-dolfijntrainer. De dolfijntherapie bestaat uit zes actieve leersessies met de dolfijnen en een terugkomsessie.